Futbol maçlarında kullanılmak üzere genellikle altıgen panel ya da parçalardan üretilen; halı saha, çim saha ve plaj için farklı çeşitleri olan toplar “futbol topu” olarak tanımlanır. Geleneksel bir futbol topu, 20 adet altıgen ve 12 adet beşgen olmak üzere 32 panelden oluşur. Bu paneller makine ya da el dikişi veya ısıyla yapıştırılarak birbirine tutturulabilir. Altıgen paneller beyaz, beşgen paneller ise siyah renktedir. Fakat yeni jenerasyon futbol toplarında daha büyük az sayıda paneller kullanılmaktadır. Genellikle beyaz ağırlıklı olan futbol toplarının rengi karlı havalarda topun görünürlüğünü arttırmak için turuncu, sarı ya da kırmızı renkte tasarlanabilir.
Futbol topu seçerken nelere dikkat edilmeli?
Dünyada en çok sevilen ve takip edilen takım oyunlarından biri olan futbol için tasarlanan her bir ekipman ayrı ayrı önemlidir. Futbol denince ilk akla gelen ekipmanların başını çeken futbol topunu seçerken dikkat edilmesi gereken önemli kriterler vardır. Futbol topu satın alırken İlk olarak topun tasarımında kullanılan dikiş yöntemine dikkat etmelisin. Makine ya da elde dikiş olmak üzere futbol topu yapımında iki dikiş yöntemi kullanılır.
Makine dikişli toplar, el dikişi ile üretilen toplara göre daha çabuk deforme olur. El dikişli toplarda 3, 4 ya da 5 astarlı tasarımlara ulaşabilirsin. Astar sayısı arttıkça topun dayanıklılığı da artar. Bir diğer yöntem yapıştırma tekniğidir. Isı ile yapıştırma tekniğiyle üretilen toplar diğer modellere göre daha dengeli ve yuvarlak yapıdadır fakat daha dayanıksızdır. Futbol topu seçerken önemli olan bir diğer faktör de oyunun oynanacağı sahanın özelliğidir. Saha özelliğine uygun basınç ve materyal seçimi yaparak futbol topundan en fazla verimi alabilirsin.
Topun kalitesini ve aerodinamiğini belirleyen bir diğer unsur ise topun panel sayısıdır. Panel sayısı azaldıkça topun dengesi ve yuvarlaklığı artmaktadır. Klasik bir futbol topu 32 panelden oluşurken günümüzde liglerde kullanılan toplar 4 panele kadar düşmüştür.
Toplarda çap ve ağırlık farkı var mı?
İdeal bir futbol topu ortalama 70 cm çapındadır. Ağırlığın ise 410-450 gr arasında olması gerekir. Futbol toplarının büyüklük ve ağırlıkları FİFA (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) tarafından belirlenir.
Futbol topları çap ve ağırlıklarına göre 1- 5 numara futbol topları, 2- 4 numara futbol topları, 3- 3numara futbol topları olmak üzere üçe ayrılır:
- 5 Numara Futbol Topları
12 yaş üstü kişilerin oynaması önerilen 5 numara futbol toplarının çevresi 68.5-69.5 arasında; ağırlıkları ise 420-445 gram arasında değişir.
- 4 Numara Futbol Topları
8-12 yaş grubundaki çocuklar için özel olarak tasarlanan 4 numara futbol toplarının çevresi 63.5 ile 66 cm; ağırlıkları ise 350-390 gram arasında değişir.
- 3 Numara Futbol Topları
8 yaş altı çocuklar için özel olarak tasarlanan 3 numara futbol toplarının çevresi 61-62 cm; ağırlığı ise 320-350 gram arasında değişir.
Futbol topu materyalleri nelerdir?
Geleneksel futbol topu meşin denilen özel bir deri kullanılarak tasarlanır. Koyun derisi anlamına gelen meşinin işlenmesi kolaydır ve oldukça dayanıklıdır. Meşin ile suni deriler karıştırılarak ya da sadece suni deri kullanılarak da futbol topu yapılabilir. Geçmiş dönemlerde futbol topu tasarımında orjinal koyun derisi kullanılırdı. Ancak teknolojinin gelişmesi ve koyun derisinden daha sağlam suni malzemelerin keşfedilmesiyle meşin yerini poliüretan deriye bıraktı.
Halı saha ve çim saha topları arasında fark var mı?
Futbolun oynandığı zeminler için genellikle doğal ya da suni çim kullanılır. Halı sahalar ticari amaçla tasarlanan ve 5/5 7/7 kişilik oyun oynamaya uygun saha çeşitleridir. Halı sahalarda genellikle bakımının kolay olması ve üzerinde uzun süre oyun oynanabilmesi nedeniyle suni çimler tercih edilir.
Halı saha topları özel bir deri kullanılarak imal edilir. Böylece topun zıplama eğilimi azaltılır ve rahat kullanım sağlanır. Futbol toplarında su emilimini azaltan, topun şeklini korumasını sağlayan plastik astarlar kullanılır. Kullanım alanına göre farklı deri ya da astar türlerinden yararlanılabilir. Halı saha ve çim sahada kullanılan toplar arasında basınç farkı vardır. Çim saha toplarının 0,8 bar basınç oranına sahip olması gerekir. Halı saha topları ise 0,6 bar basınca sahip olacak şekilde üretilir.
Sporla kalın!
Yorum Yap